Selasa, 21 September 2010

Bersahabat

Assalamualaikum.


Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Alhamdulillah.

Selawat dan salam ke atas junjungan mulia Rasulullah SAW, ahlul bait, para sahabat, para wali Allah, para ulama, para umara, sekian muslimin dan muslimat.

Kata Imam Jaafar as-Siddiq r.a.:
"Barang siapa menggali lubang untuk mencelakakan saudaranya, maka dia sendiri yang akan terjerumus ke dalamnya. Barang siapa memasuki tempat-tempat yang biasa dikunjungi orang-orang bodoh, maka dia akan direndahkan. Barang siapa bergaul dengan ulama, dia akan dimuliakan. Dan barang siapa memasuki tempat-tempat kemaksiatan, maka dia akan dituduh berbuat maksiat".

Berkawan biar seribu. Itulah pepatah nenek moyang kita. Mencari kawan biarlah seramai mungkin. Tetapi kawan yang bagaimanakah yang mesti dicari? Sebaik-baik yang dicari biarlah yang dapat membimbing dan membawa kita kepada Allah. Kewujudan manusia berbilang bangsa dan kaum yang dicipta oleh Allah adalah untuk membolehkan setiap daripada kumpulan manusia itu untuk saling bertaaruf dan kenal antara satu sama lain sepertimana yang disebut oleh Allah di dalam al-Quran al-karim.

Menjadi sahabat tidaklah boleh diambil mudah. Kita bersahabat untuk mengembangkan kemanusiaan dan mencari redha Allah di dunia dan akhirat. Kita tidak bersahabat untuk merosakkan antara satu sama lain. Kita tidak bersahabat untuk saling berbunuhan atau saling bercakaran antara satu sama lain. Kita bersahabat demi memberi contoh teladan dan menjadi pembimbing antara satu sama lain.

Lihatlah erti persahabatan yang wujud ketika zaman awal Islam. Selamilah kuatnya ikatan persaudaraan di antara umat Islam ketika zaman Rasulullah SAW dan zaman para sahabat. Kukuhnya nilai persaudaraan pada ketika itu didasari oleh persaudaraan Islam yang sejati. Mereka saling mengingatkan antara satu sama lain tentang kebenaran Islam. Mereka saling menasihati antara sama lain dalam segenap aspek kehidupan. Mereka saling mengambil berat antara sama lain. Jika ada yang tidak dapat hadir ke masjid, secepat kilat dicari untuk mendapatkan keadaannya. Jika ada yang tidak dapat hadir ke musyawarah dan tazkirah, secepat mungkin dicari untuk mengetahui apa yang berlaku.

Keadaan zaman sekarang sangatlah merugikan segenap umat Islam. Kita tidak memberi penekanan sebaik mungkin dalam persaudaraan Islam. Kita hampir gagal membentuk satu ummah yang bersatu. Kita hampir gagal menjadi contoh teladan dan menjadi pembimbing antara satu sama lain.

Moga Allah memberi pertolongan kepada setiap umat Islam demi persaudaraan Islam.

Moga Allah memberkati dan merahmati setiap umat Islam.

Moga Allah memberi pertolongan kepada setiap umat Islam demi kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat.

Sekian.
1 ulasan:

Fakeh berkata...

Assalamualaikum,

Berikut ialah beberapa kajian dan bahan bukti yang akan memberi kita faham dengan jelas tentang gerakan senyap Kaum Muda dan Wahabbi Salafi yang sedang mengancam aqidah umat islam di negara ini.

SILA KLIK http://www.docstoc.com
UNTUK CARIAN TAJUK-TAJUK BERIKUT
• Bangsa Melayu Mengikut Ulama Ahlu Sunnah Wal Jamaah
• Tok Ayah Zid Kedai Lalat
• Kuasa Tiang Kepada Cita-Cita
• 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
• Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
• Jom Kenali Dr Maza & Co
• Ahlul Bait Yang Dicerca

SILA KLIK http://www.4shared.com
UNTUK CARIAN TAJUK-TAJUK BERIKUT
• Rasulullah Budak Kampung
• Maulid Tandingi Krismas
• Sifat 20 Tidak Wajib (Nik Aziz)
• Wahabbi Adalah ASWJ (Hadi Awang – Part 1)
• Wahabbi Adalah ASWJ (Hadi Awang – Part 2)
• Asma’ Wa Sifat (Hadi Awang)
• Sifat 20 – Dr Mohd Asri al-Wahabbi
• Sifat 20 – Rasul Dahri al-Wahabbi
• Sifat 20 – Fathul Bari al-Wahabbi

Taklif pengkaji telah pun selesai, maka terserahlah kepada budi bicara pembaca sekalian untuk menerima ataupun sebaliknya. Bagi mereka yang mendapat hidayah, maka bertindaklah mengikut kadar upaya tangan (kuasa/undi), lidah (dakwah/hebahan) atau hati (doa) bagi mempertahankan aqidah hakiki Ahlu Sunnah Wal Jamaah yang bersendikan mazhab tauhid Imam Abu Hasan Ali bin Ismail al-Asy'ari ra dan Imam Abu Mansur al-Maturidi ra; mazhab feqah Imam Abu Hanifah ra, Imam Malik bin Anas ra, Imam Muhammad as-Syafie ra atau Imam Ahmad bin Hanbal ra; mazhab tasauf Imam Ghazali qsa dan Imam Junaid al-Baghdadi qsa.


FAKEH KHALIFAH SAKA
fakeh@hush.com